^Vissza az oldal tetejére

 • 1 Miért a kéménybélelés?
  A kéménybélelés a leggyakrabban alkalmazott eljárás e szakterületen. Hogy miért? A válasz egyszerű: Azért, mert még mind a mai napig rengeteg veszélyes kémény van, melyekre leginkább a kéményseprők hívják fel a figyelmet. Kéménybélelésre van szükség az esetek többségében akkor is, ha kazáncserére, komplett fűtéskorszerűsítésre vagy új kazán beüzemelésére került sor.
 • 2 Hogyan zajlik egy kéménybélelés?
  Előre egyeztetett időpontban a szakemberek megvizsgálják a helyszínt, szükség esetén kamerás kéményvizsgálatot végeznek. A kéménybélelés megfelelő felméréséhez szükséges megközelíteni a tüzelőberendezés helyét, a kémény alsó tisztítónyílását, a padlásteret és a kémény végét. Felveszik az adatokat, majd egyedi ajánlatot adnak a komplett kivitelezésre.
 • 3 A kéménybélelés, kéményfelújítás...
  A kéménybélelés, kéményfelújítás és a kéményjavítás területén szerzett 20 éves tapasztalat garantálja, hogy cégünk mind a kémény kivitelezés, mind a garanciavállalás terén a maximumot próbálja nyújtani.
 • 4 Kémény javítás...
  A kivitelezési hibák, a régebben megvalósított technológia szerint szerelt és a tulajdonos által vagy a szakértelem hiányában kialakított kémény kéményjavítás kapcsán sürgősen forduljon hozzánk segítségért!
 • 5 ASAN kéménytechnika alkalmazása...
  Az ASAN rendszerrel bélelt kémények minden követelménynek megfelelnek, amellett, hogy a kémény is teljes hosszában megerősödik, felújul. Sikeresen alkalmazható erősen állagromlott kéményeknél is, mindezt olyan áron, amely mindenki számára megfizethető.

A kémény felújítás

 

A kémény az épület egyik legfontosabb szerkezeti eleme. Feladata a tűzhelyekben, kazánokban, kályhákban, kandallókban keletkező égéstermék biztonságos elvezetése. Legutóbbi számunkban az egyre korszerűbbé váló tüzelőberendezésekhez megfelelő kémények megválasztásáról írtunk, most felújításukat vesszük alaposabban szemügyre. A hagyományos, égetett téglából épített kémények egy bizonyos használati idő után felújításra szorulnak. A kéményszerkezet épületen kívüli része ki van téve az időjárás viszontagságainak, de gyakran felgyorsítják a károsodási folyamatot a helytelenül üzemeltetett tüzelőberendezések is.

 

Falazott kéményeknél a leggyakoribb hiba, hogy a habarcs kipereg, a nedvesség a kémény falazatát átáztatja, az átázott fagyhatáron kívüli szerkezetekben a víz megfagy, és a falszerkezet tönkremegy.

kémény felújítás

Falazott kémények


A hibák javítása a hiba jellegétől függően más és más módon történhet.

 • Első lépésben a hiba okát kell megszüntetni.
 • A szétfagyott, épületen kívüli kéményszakaszt vissza kell bontani és újra kell építeni.
 • Amennyiben a kémény az alsóbb szakaszokon is károsodott, meg kell erősíteni és tömörré kell tenni a falazatot.
- Ha nem szükséges a kémény statikai megerősítése, akkor a tüzelőberendezés működési módjának megfelelő béléscsővel kell ellátni a kéményt. A bélelés nagy gyakorlatot és szakértelmet igénylő feladat. Csak megbízható szakemberrel végeztessünk ilyen munkát!
A bélelésre számos anyagfajta alkalmas. Olcsósága miatt szívesen alkalmaznak alumínium béléscsövet. Az alumínium - különösen a vékony falú, hajlékony csővezeték - azonban sérülékeny. Ha a bélelés során elakad, a béléscső megsérül, és az egész bélelési eljárás felesleges pénzkidobássá válik.
A saválló acél kedvezőbb üzemeltetési feltételeket biztosít. Ha az anyagminőség és a falvastagság megfelelő, a bélelt kéménybe gázzal, olajjal, vagy szilárd tüzelőanyaggal működő berendezés égésterméke bevezethető.
- Közkedvelt megoldás gázüzemű tüzelőberendezések égéstermékének elvezetésére a hőre keményedő műgyantával átitatott üvegszövet béléscsöves eljárás. Ennek előnye, hogy a méretre gyártott béléscső hideg állapotában lágy, könnyen áthúzható a kémény szelvényén, majd az ezt követő eljárás során forró gőzzel felfújják, és ekkor nyeri el végleges alakját. A megkeményedett béléscső sima, tömör kürtőt eredményez, amelybe megfelelő kivitelezés és tömített idomdarabok beépítése esetén túlnyomásos gázkészülékek égésterméke is bevezethető.
- Zárt égésterű, vagy égéshő tüzelőberendezések égéstermékének elvezetésére túlnyomásos égéstermék elvezető berendezést kell alkalmazni. Ebben az esetben csak erre a célra minősített szerkezetet szabad beépíteni.


Egyesített és kettős falú gyűjtőkémények


A gyűjtőkémények többségének műszaki állapota nem megfelelő. Előfordul, hogy a kéményszerkezetet utólag megvésték, egyes idomdarabok megrepedtek, az építőelemek közötti fugák hiányosak, a kémény nem tömör. Egyes esetekben előfordulhat, hogy a kémény szabad keresztmetszete is kisebb a szükségesnél.
Ha a keresztmetszet nem megfelelő, a kéményt bővíteni kell. Erre csak engedélyezett eljárást szabad alkalmazni!
Az ún. felbővítés után a kéményt tömörré kell tenni, melyre alapvetően kétfajta eljárás jöhet szóba:
- felfújható zsalu, és a zsaluzat és a kéményfal közé juttatott nagy szilárdságú, hőálló habarcs,
- hőre keményedő műgyantával átitatott béléscső.
A kéményszerkezet javításával egyidejűleg a tüzelőberendezés égési levegő utánpótlását is meg kell oldani.
A felújított gyűjtőkéménybe továbbra is csak szakaszos üzemű gázkészülékek (átfolyó rendszerű gáz vízmelegítők) és fali hősugárzó kályhák égéstermékét szabad bevezetni.
Folyamatos üzemű gázkészülékek (kazánok, cirkók, kombi készülékek) csak huzatnövelő ventilátorral ellátott gyűjtőkéményekbe köthetők be. Ebben az esetben a felújítást követően műszeres mérés szükséges, ellenőrizni kell, hogy a huzatnövelő ventilátor leállása (meghibásodás, áramszünet) esetén a tüzelőberendezések is leállnak-e automatikusan.

kémény felújítás2
Csak szakemberrel!A kéményépítés, javítás, felújítás speciális szaktudást igénylő feladat. A rossz minőségű kivitelezés sok kellemetlenséget, jelentős anyagi kárt, életveszélyt is okozhat. A tüzelőberendezés és a hozzátartozó égéstermék elvezető berendezés megválasztásához feltétlenül kérjük ki épületgépész szakember tanácsát.

Minden bélelési, javítási eljárás akkor zárul le, ha a javított kéményszerkezetet a kéményseprő szolgáltató vállalkozás átvette, arról pozitív szakértői véleményt adott ki!
A javítást végző vállalkozóval célszerű úgy megállapodni, hogy a munka befejezését követően beszerzi a szükséges szakértői véleményt is.

Copyright © 2013. Re-Pro-Art 2000 Bt.  Rights Reserved.